Ons team

Wij werken alleen met gecertificeerde therapeuten, die veelal antroposofisch zijn geschoold. Deze kunstzinnige therapeuten worden periodiek ondersteund door kunstenaars, dansers en muzikanten, om de wereld buiten de leefomgeving van de leden te vergroten.

groepsfoto

Renate

Kunstzinnig therapeute en oprichtster van Siena 

Renate Volkert werkt al sinds 2001 met mensen met het syndroom van Korsakov. Zij heeft ruime ervaring in het implementeren van dagbesteding en vaktherapie in de zorgsector. In 2019 organiseerde zij een symposium voor vaktherapeuten over Kunst en Korsakov.  Heden wordt Renate gevraagd om lezingen en coachings te geven over de werking van Kunst in de zorgsector en op welke wijze personeel dagbesteding kan vormgeven op de afdeling.

Zij ervaart het als een uitdaging mensen weer tot bloei komen door ze te spiegelen en ze een andere kant van zichzelf te laten ervaren; een gezond en liefdevol deel. Een proces dat haar elke keer weer opnieuw weet te verwonderen.

Naast het geven van therapie is Renate de artistiek leider van de expositiegroep Art to remember. De laatste jaren met veel succes en mochten de werken geëxposeerd worden in Art The Hague. Daar ontstond ook de wens om deze mooie uitingsvorm voor een breder publiek toegankelijk te maken in een eigen centrum voor Kunstzinnige therapie.

proef

Irene

Kunstzinnig therapeute

Irene Serrano werkt sinds 2007 als kunstzinnig therapeut beeldend met mensen met het syndroom van Korsakov. Met andere betrokken kunstzinnige therapeuten heeft zij het kennismakingtraject ontwikkeld waarbij in zes sessies een diagnostisch beeld kan worden gevormd van de cliënt.

Het verwondert Irene telkens weer hoe door kunstzinnig te werken zichtbaar wordt wat er in iemand leeft.  Dan zijn woorden overbodig. Kunst maakt iets in mensen wakker wat we allemaal met elkaar gemeen hebben. Onze behoefte om onszelf uit te drukken en betekenis te geven aan onszelf als individu, aan ons leven. En door dit met elkaar te delen, kunnen we de verbondenheid met elkaar voelen.

proef irene

Regina

MA therapeute: dans en beweging

Regina Magnus is master danstherapeut (Codarts, University of Arts) afgestudeerd dansdocent en artistiek leider van Stichting de Lloyd. Ze werkt als dans en bewegingstherapeut met mensen met het syndroom van Korsakov en NAH, en geeft beweging sessies aan kwetsbare ouderen. Zij heeft onderzoek gedaan over de presentie van de danstherapeut met dementerende ouderen en geeft workshops over haar methodiek.

proef regina

Wouter

Kunstzinnig therapeut – muziek

Muziektherapeut Wouter Mol zet o.a. songwriting in bij mensen met het syndroom van Korsakov, NAH en andere psychische aandoeningen, om aan zelfexpressie en zelfvertrouwen te werken. Zo kunnen ze geluid geven aan hun eigen gevoel of gedachtes.

aangepast wouter

Nicole

Kunstzinnige begeleider

Nicole is haar loopbaan meer dan 10 jaar geleden begonnen als stagiaire kunstzinnig therapie beeldend bij Renate en Irene. Nicole kent daarom de methodiek door en door. In de jaren daarna heeft ze ruime ervaring op gedaan met het kunstzinnig begeleiden van mensen met het syndroom van Korsakov. De laatste 2 jaar was zij werkzaam als kunstzinnig begeleider in een atelier waar zij zich heeft verdiept in het kunstzinnig werken met mensen met niet aangeboren hersenletsel, NAH.

  “Kunst en creativiteit is voor mij het middel waarmee ik mensen wil bereiken, motiveren en ondersteunen in hun ontwikkeling. Door creatief en kunstzinnig te werken kun je je verbinden met jezelf en de wereld om je heen, iets wat voor iedereen helend en inspirerend kan zijn. Bij Siena kan ik mijn denkwijze en passie  combineren met een visie die zich al bewezen heeft. Ik vind het geweldig om onderdeel te zijn van zo’n uniek en gepassioneerd team, dat maakt voor mij het werken in het centrum bijzonder en motiverend.”, aldus Nicole.

UNADJUSTEDNONRAW thumb 5ae1

Fabrizio

Trajectregisseur en fysiotherapeut

Fabrizio Baldessari werkt sinds 2005 als fysiotherapeut en heeft ruime ervaring met de behandeling van cliënten met NAH, met name de ziekte van Parkinson en CVA.

Hij is altijd op zoek naar een creatieve oplossing naar de mogelijkheden in iemand zijn fysieke en/of mentale beperkingen. In zijn loopbaan als fysiotherapeut heeft hij gemerkt dat veel mensen eenzaam zijn en een luisterend oor nodig hebben. Daarom ziet hij een grote meerwaarde in een kunstzinnig centrum waar men elkaar kan ontmoeten wat kan bijdragen aan een gezond welzijn. Fabrizio zal de nieuwe leden begeleiden met het intake traject via de WMO/PGB en zal onderdeel zijn van het projectteam.

proef

Sjef

Projectmanager

Sjef Enthoven heeft geen therapeutische achtergrond, maar is bedreven in organiseren, coördineren en communiceren.

Zijn betrokkenheid is ontstaan uit zijn affiniteit met kunst en de ervaringen die hij heeft opgedaan in de omgang met mensen met het syndroom van Korsakov. Hij is het aanspreekpunt binnen Siena, het centrum voor kunstzinnige therapie.

Het projectteam van het centrum zorgt ervoor dat alles op rolletjes verloopt. Dat team is het aanspreekpunt voor alle betrokkenen, voor inhoudelijke en facilitaire zaken. Vijf werkdagen per week.

proef sjef

Vrijwilligers

Daarnaast maken wij ook gebruik van vrijwilligers, voor het begeleiden van onze leden op locatie of tijdens uitstapjes. Zo krijgen onze leden altijd alle aandacht. Ze worden gezien.